Pasaulio lietuvių bėgimas už blaivybę įgauna pagreitį
 
 

Viso pasaulio lietuviai kiekvieno mėnesio pirmąjį penktadienį kviečiami dalyvauti bėgime už blaivybę, kurio tikslas - palaikyti sveikos, blaivios ir sąmoningos lietuvių tautos idėją.

Pirmąjį liepos mėnesio penktadienį, liepos 6 d., Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, Londone, Vilniuje, Kaune, Alytuje ir Palangoje įvyko pirmasis bėgimas už Lietuvos blaivybę. Šios spontaniškos įniciatyvos paskatinti Lietuvos sveikuolių sąjungos ir Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos vadovai pakvietė šią gražią idėją išplėtoti kuo platesniu mastu ir parašė kreipimasį Lietuvos savivaldybių administracijoms ir Savivaldybių visuomenės sveikatos biurams, kad savo vietovėse prisidėtų prie tokių bėgimų organizavimo, atkreipdami dėmesį, kad tai labai tinkama įžanga į Seimo paskelbtus 2013 Sveikatingumo metus. Vis naujos savivaldybės prisijungia prie šio kvietimo - Šilutės, Jurbarko, Marijampolės ir kitos. Rugsėjo 7 d. taip pat visi kviečiami savo vietovėse organizuotis tokius bėgimus.

Įžanga į sveikatingumo metus
Dainius Kepenis, Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas, kviesdamas visus pasaulio lietuvius prisidėti prie šio bėgimo, neslepia optimizmo: „2012 m. prasidėjo ketverius metus truksianti Lietuvos sveikatos olimpiada, kuria siekiame sustiprinti Lietuvos gyventojų sveikatą. Be to, Seimas priėmė nutarimą „Dėl 2013 metų paskelbimo Sveikatingumo metais“. Manau, kad šis bėgimas tai - graži įžanga. Tokia iš pačių piliečių kilusi iniciatyva rodo, kad sparčiai keičiasi žmonių požiūris į save ir savo fizinę bei dvasinę sveikatą.“

Tikimasi ir valstybio sektoriaus dėmesio
Siekiant populiarinti bėgimo idėją, kreipimesi ir į Lietuvos savivaldybes bei Visuomenės sveikatos biurus visoje Lietuvoje sakoma: „Visas savivaldybes, visuomenės sveikatos biurus bei kitas atsakingas įstaigas, organizacijas ir visuomeninius judėjimus, besirūpinančius asmenine ir visuomenės sveikata, šiandien pakvietėme asmeniniu pavyzdžiu prisidėti šios gražios inicatyvos ir sutelkti bendruomenę. Tikiu, kad vis daugiau žmonių prisijungs prie bėgimo ir tokiu būdu atkreips likusios visuomenės dalies dėmesį ne tik į blaivų gyvenimo būdą, fizinį aktyvumą, bet ir dvasinės lietuvių kultūros puoselėjimą.“ – sako Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas dr. Aurelijus Veryga.

Siūloma simbolinė 3 km distancija
„Organizuodami bėgimus už blaivybę tikrai nesistengiame nurungti organizuojamų masinių maratonų. Tai pavadinčiau veikiau simboliniu lietuvių susibūrimu, kuris parodo, kad mes tikime šia šalimi, kad jos piliečiai – gyvi. Norime, kad prie bėgimo prisijungtų kuo daugiau žmonių, todėl bėgimo trukmę, distanciją ir maršrutą apsibrėžia patys bėgikai kiekviename taške. Siūlome bėgti ne mažiau 3 km - tiek, kiek milijonų lietuvių yra pasaulyje, tačiau net ir tie, kurie tokio atstumo iki šiol nebuvo įveikę, neturėtų varžytis. Svarbiausia, kad žmonės susiburtų ir skirto laiko sau.“ – sako vienas iš bėgimo iniciatorių Raimundas. „Turiu sveikos, blaivios ir sąmoningos lietuvių tautos viziją. Socialinių tinklų pagalba suradau bendraminčių Lietuvoje ir džiaugiuosi, kad ši idėja plečiasi.“ – mintimis dalinasi lietuvis, šiuo metu laikinai dirbantis ir gyvenantis Londone.

Daugiau informacijos apie tai socialiniame tinkle Facebook, grupėje „Lietuvių bėgimas už blaivybę“.

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos raštas „DĖL GALIMYBĖS PRISIDĖTI PRIE LIETUVOS SVEIKATOS OLIMPIADOS RENGINIŲ“ PDF >>

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt