Knygos „Da Vinčio apgaulė“ pristatymas Vilniuje
 
 Gegužės 18 d. Vilniuje, Lietuvos katalikų mokslo akademijoje, leidykla „Katalikų pasaulio leidiniai” pristatė knygą „Da Vinčio apgaulė: 100 klausimų apie knygos Da Vinčio kodas faktus ir prasimanymus”. Dalyvavo apaštalinis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbriggenas, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir vyskupas augziliaras Jonas Ivanauskas, evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis. Renginį vedė leidyklos direktorė Birutė Bartasūnaitė.

Pirmasis į gausiai susirinkusius vakaro dalyvius kreipęsis arkivysk. S. Tamkevičius sakė, jog „jo kartos žmonės iki pat sovietinės imperijos griuvimo gyveno melo epochoje. Tačiau šiomis dienomis atsiskleidė ypatingas įžūlaus meno fenomenas”. Į klausimą, kaip galima būtų paaiškinti Dano Browno romano „Da Vinčio kodas” melą, kuriuo tiki milijonai, arkivyskupas sakė matantis dvi priežastis – didžiulę neapykantą Bažnyčiai ir Kristui bei pinigų iškėlimą aukščiau už viską. Arkivyskupas prisiminė sovietmečiu leistas KGB užverbuoto ekskunigo Jono Ragausko brošiūras, kurias pats būdamas paauglys godžiai skaitęs. Tačiau į melagingus teiginius bei iškylančius klausimus atsakymų jis ieškojęs teologinėse knygose. „Ragausko brošiūros, – teigė ganytojas, – tai priežastis, dėl kurios aš tapau kunigu, antraip būčiau buvęs tik šaunus ano meto komjaunuolis. Prieš melą ir neapykantą Bažnyčiai ir Kristui turime priešnuodį – meilę. Mes nedaužysime langų ir nedeginsime automobilių: už melagingos propagandos skleidėjus melsimės“.

Naujųjų religijų tyrimų ir informacijos centro valdybos narys pranciškonas kun. Arūnas Peškaitis kalbėjo apie „Da Vinčio kodo” reklamos juodąsias technologijas. „Nuobodi, schemiška ir labai primityvi knyga, skurdus žodynas, neišplėtoti charakteriai, detektyvas, neturintis savo stiliaus”, – taip romaną apibūdino kun. A. Peškaitis. „Tačiau kas gi atsitiko žmonijai, kad toks niekalas tapo didžiulio susidomėjimo objektu? Tai klasikinis juodųjų technologijų pavyzdys: visa pagrįsta melu, tačiau sakoma, kad tai „istoriniai faktai“. Juodosioms technologijoms nerūpi padariniai, joms svarbus efektas. Kanų festivalyje filmas „Da Vinčio kodas” buvo nušvilptas, tačiau ryt jis bus pristatomas kaip pasaulinė premjera,” – kalbėjo pranciškonas. Anot jo, „žmogus yra pasirengęs paaukoti savo orumą melui ir būtent dėl to Bažnyčia šioje situacijoje privalo netylėti. Knyga per daug primityvi, ji nepajėgia polemizuoti su teologija ar Bažnyčios mokymu, bet tai, kas ją lydi, yra tragiška. Todėl krikščionys privalo būti solidarūs ir netylėti, nes ir patys baisiausi XX a. nusikaltimai prasidėjo nuo nekaltų susibūrimų aludėse“.

LR Prezidento konsultantas Juozas Ruzgys aptarė knygą „Da Vinčio apgaulė: 100 klausimų apie knygos Da Vinčio kodas faktus ir prasimanymus” ir taip pat ragino kalbėti apie tai, kuo mes tikime. Pristatoma studija aptaria klausimus, susijusius su Da Vinčio kūryba, Jėzumi Kristumi, Marijos Magdalietės vaidmeniu krikščionybės istorijoje, Šventojo Rašto susiformavimu, teiginių patikimumu romane, aiškiai parodydama pastarųjų melagingumą.

„Bažnyčios žinios“
katalikai.lt
 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt