Europos Marijos šventovių tinklo susitikimas
 
 

Rugsėjo 17–21 dienomis Vilniuje surengtas penktasis europinio Marijos šventovių tinklo metinis susitikimas. Vatikano pritarimu organizacija įkurta 2003 m. augant piligrimystės svarbai. Tinklas vienija žymiausias dvidešimties žemyno šalių šventoves, į susitikimus renkasi už jų puoselėjimą bei piligrimų priėmimą atsakingi asmenys. Įvairiais titulais vadinama Dievo Motina yra didžiai gerbiama visoje Europoje, jai lenkiasi skirtingų krikščioniškų religijų išpažinėjai, plačiai lankomų šventovių yra labai daug. Taigi ne visais atvejais buvo lengva apsispręsti, kuri iš jų geriausiai atstovauja šaliai, tačiau pasirinktas atnaujintos Rožinio maldos paslapčių skaičių atitinkantis sąrašas ir plačiausiai aplinkiniuose kraštuose žinomos šventovės.

Tinklo nariai kasmet susitinka tam, kad vienas kitą artimiau pažintų, o, svarbiausia, – geriau suprastų šimtų tūkstančių piligrimų poreikius. Ankstesnės konferencijos vyko Lurde, Fatimoje, Mariapoče (Máriapócs, Vengrija), Noke (Knock, Airija). Į susitikimą Aušros Vartų šventovėje, kuri tinkle atstovauja Lietuvai, atvyko septyniolikos Europos šventovių atstovai. Pagrindinė renginio tema: „Susitaikinimo sakramentas – susitikimo su Dievo gailestingumu vieta“. Pirmosios dvi susitikimo dienos buvo skirtos konferencijoms bei diskusijoms, o trečioji – piligrimystei po Lietuvą.

Pirmiausia svečiai susipažino su Aušros Vartų koplyčia ir Gailestingumo Motinos atvaizdu. Vilniaus arkivyskupijos menotyrininkė dr. Sigita Maslauskaitė trumpai kalbėjo apie šventovės istoriją, reikšmę, vietos ir atvaizdo teologiją. Vyskupas Juozas Tunaitis pasakojo apie Susitaikinimo sakramento šventimą Lietuvoje sovietinės okupacijos metais ir šiandien. Vėliau susitikimo dalyviai dalijosi patirtimi ir mintimis apie svarbiausius praėjusių metų įvykius jų atstovaujamose šventovėse.
Tolesniame posėdyje kardinolas Audrys Juozas Bačkis skaitė paskaitą apie Vilnių kaip Dievo gailestingumo miestą. Jis rėmėsi ištraukomis iš šv. Faustinos dienoraščio, atskleidė pamaldumo Gailestingumo Motinai ir Gailestingojo Jėzaus atvaizdui sąsajas. Po konferencijų svečių laukė ekskursija po Vilniaus bažnyčias ir iškilmingi mišparai su grigališkojo choralo giedotojais Vilniaus Arkikatedroje.

Antrąja dieną Lurdo vyskupas Žakas Perjė (Jacques Perrier) kalbėjo apie Susitaikinimo sakramento svarbą ruošiantis Švč. M. Marijos apsireiškimų šimto metų sukakčiai Lurde 2008 m. Atsiliepdami į šią konferenciją visų šventovių delegatai pasakojo, kokiais būdais Susitaikinimo sakramentas yra švenčiamas pas juos. Po šv. Mišių Dievo Gailestingumo šventovėje buvo aptartas šiemetis susitikimas ir būsimojo planai. Nuspręsta kitais metais susirinkti Saragosoje. Aplankę Vilniaus Kalvarijas bei Šv. Juozapo kunigų seminariją, svečiai drauge su jos auklėtiniais meldėsi Rožinio malda įvairiomis kalbomis. Paskutinę dieną susitikimo dalyviai viešėjo Kryžių kalne ir Šiluvoje, kur buvo šiltai sutikti šių šventovių šeimininkų.

Europos Marijos šventovių tinklui priklauso Altiotingas (Altöting, Vokietija), Banjo (Banneaux, Belgija), Brezjė (Brezje, Slovėnija), Čikšomjo (Şumuleu Ciuc – ruminiškai; Csíksomlyó – vengriškai, Rumunija), Čenstochova (Częstochowa, Lenkija), Einsiedelnas (Einsielden, Šveicarija), Fatima (Fátima, Portugalija), Gibraltaras, Nokas (Knock, Airija), Levoča (Levoĉa, Slovakija), Loretas (Lorette, Italija), Lurdas (Lourdes, Prancūzija), Mariapočas (Máriapócs, Vengrija), Mariacelis (Mariazell, Austrija), Marija Bistrica (Kroatija), Meleeha (Mellieħa, Malta), Aušros Vartai, Volsingamas (Walsingham, D. Britanija), Saragosa (ZAragoza, Ispanija), Zarvanica (Зарваниця, Ukraina).

-ps-

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt