KVIEČIAME: Sekmadienį, 15 val., maldos ir atgailos akcija „100 metų nuo aborto legalizavimo“ – jungiamės į bendrą maldą su kitais Europos katalikais
 
 

Sekmadienį, 2020 m. lapkričio 22 d., 15 val. kviečiame jungtis į bendrą maldą – GAILESTINGUMO VALANDĄ per MARIJOS RADIJĄ, melskimės šeimose ar asmeniškai.

Minėdami liūdną sukaktį drauge su kitų šalių katalikais dalyvaukime maldos ir atgailos  akcijoje „100 metų nuo aborto legalizavimo“ – lygiai prieš 100 metų, lapkričio 18 d., pirmą kartą žmonijos istorijoje valstybiniu lygiu buvo įteisinta dirbtinė nėštumo nutraukimo procedūra.

Tai įvyko Sovietinės Rusijos  Liaudies komisariato sveikatos reikalams sprendimu „Dėl moterų sveikatos apsaugos sovietinėse ligoninėse“. Šiuo nutarimu bolševikų valdžia įteisino tradiciją, kai žmogaus gyvybės nutraukimas motinos įsčiose tapo „medicinine procedūra“ bei sukėlė negrįžtamus padarinius žmogaus teisių supratimui ir medicinos etikai.

Laikui bėgant, daugiau šalių priėmė įstatymus legalizuojančius abortus. Pirmiausiai priverstinai tai padarė SSRS respublikos: Baltarusija, Kazachstanas ir Turkmėnistanas. Vėliau, 1921 m., Ukraina, Gruzija, Armėnija. Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui tuo pačiu keliu ėjo kitos šalys: Švedija (1946) ir Japonija (1948). 1955–57 metais šis teisės aktas buvo įvestas ir prie Sovietų Sąjungos prijungtose šalyse: Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Dar vėliau, spaudžiant Sovietų Rusijai, sekė įstatymų pakeitimai vadinamajame Rytų bloke: Bulgarijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Čekijoje ir Rumunijoje (1956). Septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje nuosekliai abortus įteisino Vakarų Europos ir Azijos šalys bei JAV (1973).

Per šiuos 100 metų neįmanoma suskaičiuoti, kokia gausybė negimusiųjų buvo sunaikinta. Galbūt neužtektų viso Žemės rutulio jų kapams. Niekas negali išmatuoti skausmo tų moterų ir vyrų, kurie, pasidavę seksualinės laisvės iliuzijai, neteko savo negimusiųjų.

 Daugelio posovietinių šalių katalikai jungiasi į bendrą maldą:

Kazahstanas. Arkivyskupas Tomasz Peta pranešė, jog Kazachstano katalikai telkiasi maldai visose pagrindinės Astanos vyskupijos parapijose lapkričio 22 d., sekmadienį, Kristaus Karaliaus iškilmės metu.

Rusija. Katalikai Rusijoje telkiasi į maldą (https://www.vaticannews.va/ru/world/news/2020-11/rossia-den-molitvy-i-pokayaniya-v-stoletie-legalizacii-abortov.html)

Baltarusija. Apie maldos akciją spaudos konferencijoje: https://sputnik.by/society/20171117/1032018471/sto-let-abortu-oshibki-bez-sroka-davnosti.html  Mogiliove nutarta – šv. Kalėdos be abortų: http://mogilev-region.gov.by/news/akciya-rozhdestvenskie-dni-bez-abortov-proydet-v-uchrezhdeniyah-zdravoohraneniya-mogilevskoy

Lenkijoje malda jau prasidėjo, nes šių metų lapkričio 1–8 dienomis buvo meldžiamasi už abortų nuodėmę „Rožinis iki Dangaus vartų“: https://www.rozaniecdogranic.pl/

Ukrainoje https://credo.pro/2020/11/278521

Taip pat bus meldžiamasi Austrijoje ir Prancūzijoje (kun. Daniel Ange). JAV HLI būstinėje su prezidentu kun. Bouquet. Centrinės Europos valstybės, tokios kaip Čekija, Slovakija, Vengrija ir kt., taip pat jungiasi. Visose valstybėse tai – pasauliečių iniciatyva, įgyvendinama sutikus ir glaudžiai bendradarbiaujant su vietos vyskupais.

Abortų legalizavimo tragiška sukaktis turėtų mus paskatinti rimtai susimąstyti. Todėl kviečiame visus tikinčiuosius jungtis į bendrą maldą su mūsų sesėmis ir broliais kitose šalyse.

Lietuvoje maldos akciją koordinuoja katalikų bendruomenė „Gyvieji akmenys“ su arkivyskupo Kęstučio Kėvalo pritarimu.

Dėl informacijos kreiptis į Ramunę Obelenienę, mob. 8 656 88445, el.p. ramune.obe@gmail.com

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt