Gruodžio 20 d. Šiauliuose Palendrių benediktinų choralo kompaktinės plokštelės pristatymas
 
 

Gruodžio 20 d. (šeštadienį) 18 val. Šiaulių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje Šv. Mišiose dalyvauja Palendrių Šv. Benedikto vienuolyno vienuoliai. Benediktinai pristatys išleistą grigališkojo choralo kompaktinę plokštelę.

Advento pradžioje pasirodė Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centro išleista kompaktinė plokštelė, kurioje įrašytas Palendrių (Kelmės r.) Šv. Benedikto vienuolyno vienuolių giedamas grigališkasis choralas. Benediktinai yra didžiausi šio bažnytinio muzikinio stiliaus puoselėtojai.

Grigališkasis choralas yra lotyniškosios Romos liturgijos dalis. Skambėjusi daugybę šimtmečių ši muzika domina ir šiuolaikinį skubėjime gyvenantį žmogų. Net ir netikintys žmonės mėgsta klausytis choralo dėl jo raminančio poveikio. Tačiau grigališkasis choralas pirmiausia yra Dievo šlovinimas.

Nuo pat Atgimimo pradžios užsimezgusi draugystė tarp lietuvių grigališkojo choralo giedotojų ir Prancūzijoje, Solesmes, įsikūrusio benediktinų vienuolyno davė gražių vaisių: benediktinai įsikūrė Lietuvoje. Pirmoji choralo giedotojų grupė iš Lietuvos į Solesmes vienuolyną atvyko 1989 metais. 1998-aisiais benediktinai įsikūrė Palendriuose (Kelmės r.). Pradžioje dvylika benediktinų gyveno laikiname pastate, o 2001 metų pabaigoje jie persikėlė į naująjį pastatą, o senajame gali apsistoti norintys atlikti rekolekcijas. 2002 metų birželio mėnesį įvyko iškilminga vienuolyno bažnyčios konsekracija. Grigališkajį choralą, giedamą vienuolių, galima išgirsti Eucharistijos ir Liturginių valandų metu vienuolyno bažnyčioje.

Ši grigališkojo choralo kompaktinė plokštelė yra pirmas Palendrių Šv. Benedikto vienuolyno choro giedijimo išleistas įrašas. Jis prasideda būtent adventinėmis giesmėmis: RORATE COELI – RASOKITE, DANGŪS IŠ AUKŠTYBIŲ, IR DEBESYS TEIŠLYJA TEISUJĮ! – skamba pirma melodinga adventinė giesmė. Daugiau informacijos www.tikiu.lt

Juozas Dapšauskas
Šiaulių vyskupijos katalikų evangelizacijos centro direktorius

 
 
   
 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt