Atviras nukentėjusiosios pasakojimas sukėlė audringą diskusiją apie visuomenės dorovines nuostatas ir seksualinį moterų išnaudojimą
 
 

Praėjusį ketvirtadienį Šiaulių apygardos prokuratūroje vykusi aštri ekspertų apskrito stalo diskusija parodė, kad skirtingas dorovės suvokimas visuomenėje, nukentėjusiųjų stigmatizavimas ir šalyje vyraujantis skurdas tik skatina žmonių prekybą ir sekso industriją šalyje.

Lietuvos Caritas ir Šiaulių apygardos prokuratūros inicijuotoje diskusijoje dalyvavo Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas prof. Jonas Ruškus, Šiaulių apygardos teismo teisėjas Raimundas Jurgaitis, Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Ramūnas Dobrovolskis, Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Nida Grunskienė, Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojas Robertas Jagminas, Šiaulių vyskupijos Caritas direktorius Egidijus Venckus ir kiti teisėsaugos ir Bažnyčios atstovai.

Renginio dalyvius pasveikino Šiaulių apygardos vyriausiasis prokuroras Aivaras Povilaitis ir Šiaulių miesto mero pavaduotoja Alma Javtokienė.

Ekspertai pažymėjo, kad bene vienintelė ir efektyviausiai pagalbą nukentėjusiosioms mūsų šalyje teikianti organizacija yra Lietuvos Caritas. Organizacija nuo 2001 metų rudens įgyvendina projektą „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekano prof. J. Ruškaus, apie prekybos žmonėmis problemą reikia kalbėti per stigmos ir socialinio jautrumo aspektus.

„Problemą skatina susidarę neįtikėtini ekonominiai skirtumai tarp provincijos ir didmiesčių. Nukentėję asmenys jaučia gėdą, pažeminimą, kaltės jausmą, visuomenės atstūmimą. Visa tai patiriama nuo pat pirmųjų dienų. Toks procesas vyksta nepertraukiamai“, − sakė J. Ruškus.

Šiaulių apygardos teismo teisėjas R. Jurgaitis papasakojo apie savo patirtį nagrinėjant bylas susijusias su prekyba žmonėmis. Nuo 2006 metų Šiaulių apygardos teisme išnagrinėtos penkios tokio pobūdžio bylos.

„Merginos vykti į užsienį dažniausiai suviliojamos siūlant gerai apmokamą darbą. Patyrusios prievartą merginos vėliau labai nenoriai duoda parodymus, dėl patirtų išgyvenimų“, − teigė teisėjas R. Jurgaitis.

Pirmą kartą tokio pobūdžio diskusijoje apie savo skaudžius išgyvenimus atvirai ir išsamiai papasakojo viena iš Lietuvos Carito globojamų nukentėjusiųjų.

Dabar jau pilnametė mergina atvirai papasakojo apie paauglystėje patirtą smurtą ir prievartą, apie sutenerius, kurie apgaulės ir šantažo būdu išviliojo mergina dirbti neva gerai apmokamo darbo užsienyje. Išsamiai ir atvirai papasakota merginos istorija sukrėtė visus diskusijos dalyvius.

Nukentėjusiai merginai Didžiojoje Britanijoje pabėgti nuo skriaudėjų padėjo vietinė policija, kuri pasirūpino merginos ir jos vaikų saugumu bei grįžimu į namus. Lietuvoje merginai pagalbą suteikė Carito darbuotojos.

„Visuomenei neturint moralinių svertų, moterų paklausa tik didėja. Tai lemia pirmiausia materialiniai dalykai. Atsiranda naujos moterų išnaudojimo veiklos rūšys, kaip „web“ modeliai, kai už pinigus merginos internete atlieka lytinius aktus. Į šią veiklą įtraukiami ir nepilnamečiai asmenys“, − apie naujas prostitucijos formas sakė Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotojas R. Dobrovolskis.

Lietuvos Carito atstovai pažymėjo, kad visuomenėje vyraujanti pakantumo tokiems nusikaltimams atmosfera sukuria nebaudžiamumo atmosferą.

Diskusijose dalyvavusio krepšinio trenerio Antano Sireikos teigimu, kai kuriose šalyse prostitucija yra įteisinta. Anot A. Sireikos, reikia pripažinti, kad yra dalis moterų, kurios savo noru užsiima minėta veikla.

Šiaulių policijos atstovai buvo kategoriškai nusiteikę prieš galimą prostitucijos legalizavimą šalyje.

„Legalizavus prostituciją problema neišnyks. Tiesiog tie žmonės, kurie organizuoja merginų pardavimą imtų dominuoti tokiame versle. Situacija dar labiau pablogėtų“, − savo nuomonę išsakė Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojas R. Jagminas.

Daug diskusijų sukėlė advokates Violetos Savickienės teiginiai, jog toli gražu ne visos moterys, pakliuvusios į prekeivių žmonėmis tinklus, yra aukos.

„Jei jau sutikai su pasiūlymu tapti prostitute, priimk ir pasekmes, nesvarbu ar tai butu smurtas, išnaudojimas, iškrypėliškos klientų užgaidos. Na, o verbuotojai ir suteneriai yra tiesiog to verslo vadybininkai”, – savo nuomonę išsakė žinoma advokatė.

Advokatės V. Savickienės požiūriui prieštaravo Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė N.Grunskienė, teigdama, kad reikia visada atsižviegti į aplinkybes, išstumiančias moteris į sekso vergiją.

Didelę patirtį nagrinėjant tokio pobūdžio bylas turinti prokurorė išsamiai papasakojo apie verbuotojų taktikas, apie tai, kaip nelengva nukentėjusioms moterims duoti parodymus prieš savo kankintojus.

Advokatė V. Savickienė pažymėjo, kad kalbėti reikia daugiau apie moralę tų asmenų, kurie naudojasi prostitučių paslaugomis.

Diskusijos dalyviai atkreipė dėmesį, kad seksualumo propagavimas žiniasklaidoje yra žalingas vaikams, kurių moralinės vertybės dar tik formuojasi.

Šiauliuose vykusi diskusija baigėsi Šiaulių vyskupijos Caritas direktoriaus Egidijaus Venckaus mintimis, kad atviras ir išsamus problemos įvardijimas turi suvienyti dar didesnėms pastangoms kovoti prieš prekybą žmonėmis ir prostituciją Lietuvoje.

Lietuvos Caritas numato panašias diskusijas ir kitus renginius organizuoti ir kituose Lietuvos miestuose. Daugiau apie Lietuvos Carito vykdomą projektą „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“ galite sužinoti internete www.caritas.lt  ir www.anti-trafficking.lt  

Daugiau informacijos:
Projekto koordinatorė
Kristina Mišinienė
Mob. tel.: 8 671 32 147

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt