Kretinga vienai dienai taps Lietuvos muzikos sostine
 
 

2017 m. birželio 18 dieną Kretinga, švęsdama tradicinius šv. Antano Paduviečio atlaidus ir Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai parapijos 400 metų jubiliejų, vienai dienai taps Lietuvos muzikos sostine. Jubiliejaus proga iš vietos bendruomenės narių susibūrė unikalus Gyvasis orkestras ir jungtinis jaunimo choras, kurie birželio 18 d. 19 val. 30 min. Kretingos vasaros estradoje pasirodys kartu su muzikinių teatrų solistais Liudu Mikalausku ir Egidijumi Bavikinu bei „Marijos radijo“ direktoriumi kunigu Povilu Narijausku.

„Idėja suburti orkestrą ir padaryti galingą šlovinimą kilo dar pernai, kai solistas Liudas Mikalauskas ir pianistė Audronė Juozauskaitė lankėsi praėjusių metų šv. Antano atlaiduose, – pasakoja Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai klebonas pranciškonas Antanas Blužas. – Mums didelė garbė, kad šių muzikos profesionalų suburtas Gyvasis orkestras su parapijos jaunimo choru debiutuos būtent Kretingoje, o vėliau garsins Kretingą ir mūsų parapiją kituose miestuose“, – džiaugiasi brolis pranciškonas.

„Jubiliejaus proga norėjosi kažko išskirtinio, – teigia pagrindinė renginio organizatorė Audronė Juozauskaitė. – Tad kilo mintis padaryti tai, kas atrodo sunkiai įmanoma – suburti orkestrą iš vietinių muzikuojančių miesto žmonių.Jis unikalus tuo, kad koncerte „Pakilk ir šviesk“ ant vienos scenos šalia gros mokiniai ir mokytojai, mėgėjai ir profesionalai, o Kretingos ir Palangos muzikos mokyklos auklėtiniai akomponuos visoje Lietuvoje žinomiems solistams.“

Koncerte „Pakilk ir šviesk“ susivienys šiuolaikinis ir klasikinis muzikos stiliai. Koncertinei programai kuriamos specialios žinomų giesmių aranžuotės, kad naujai suskambėtų elektrinių gitarų, perkusijos ir styginių orkestro derinys.Savo aranžuotomis giesmėmis pasidalino Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas Modestas Pitrėnas, giesmes aranžavo kompozitoriai Nerija Čepaitė ir Alvidas Remesa, savo aranžuotėmis repertuarą papildė Tadas Šileika ir Kornelijus Pukinskis.

Pasak A. Juozauskaitės, šis unikalus projektas turi istorinį, dvasinį, socialinį ir edukacinį aspektus: „Bendros mokinių ir mokytojų orkestro repeticijos bei koncertas padės stiprinti dialogą tarp kartų, padrąsins jaunus žmones siekti ambicingų gyvenimo tikslų. Tuo tarpu šiuolaikinės ir klasikinės muzikos derinys lavins dalyvių ir klausytojų muzikinį skonį bei vienu žingsneliu juos priartins prie profesionaliosios muzikos“, – projekto nauda įsitikinusi organizatorė.

Pasirodęs šventėje, Gyvasis orkestras ir jungtinis jaunimo choras tęs savo veiklą ir toliau, keliaus po Žemaitiją ir visą Lietuvą. Nors premjera įvyks tik birželio 18 dieną, jų koncertinės programos jau laukiama Vilniuje ir Kaune. „Norime padrąsinti ir kitų miestų gyventojus bei muzikos mokyklas imtis panašių iniciatyvų. Visas giesmių aranžuotes padarysime laisvai prieinamas internete, kad muzikiniai projektai regionuose mažintų socialinę atskirtį, padidintų vietos bendruomenių įsitraukimą ir keltų pasitikėjimą savo jėgomis“, – sako renginio organizatorė, pianistė Audronė Juozauskaitė.

Apie Mažesniųjų brolių ordiną

Šv. Pranciškaus Asyžiečio (1181–1226) įkurtas Mažesniųjų brolių ordinas (lot. Ordo Fratrum Minorum, sutrumpintai – OFM) plačiau žinomas pranciškonų vardu. Šiuo metu tai gausiausia vyrų vienuolija Lietuvoje.

Mažesnieji broliai Lietuvoje yra įsikūrę šešiuose vienuolynuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Kretingoje, Kryžių kalne ir Pakutuvėnuose. Broliai pranciškonai tarnauja keturiose parapijose, dirba su onkologiniais ligoniais, priklausomybėmis sergančiais žmonėmis, kaliniais, maitina vargšus labdaros valgykloje, rūpinasi jaunimo švietimu Pranciškonų gimnazijoje bei pranciškoniškojo jaunimo ugdymu.

Daugiau informacijos:

Atstovė ryšiams su visuomene Kristina Malevskienė
Mob. +370 686 35626
El. paštas: komunikacija@ofm.lt
Facebook: Mažesnieji broliai Lietuvoje; Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai parapija

Koncerto organizatorė Audronė Juozauskaitė
Mob. +370 611 48791

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt