Lietuvos jaunimo dienos Klaipėdoje
 
 Klaipėdoje praūžė ketvirtosios Lietuvos jaunimo dienos „Drąsos! Tai aš.“ Šis krikščioniško jaunimo susitikimas – gausiausias iš Lietuvoje organizuotų. Šventėje dalyvavo apie 6 tūkst. jaunuolių iš visos Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Slovakijos, Prancūzijos, taip pat JAV bei Lenkijoje gyvenantys išeiviai iš Lietuvos.

Organizatorių teigimu, prastas oras renginiui nesutrukdė – jaunuoliai, nepabūgę lietaus, neišsilakstė, bet išsitraukė skėčius ir lietpalčius.

Viena įsimintiniausių renginio dalių – dalyvių eisena sekmadienio rytą. Iš keturių Klaipėdos parapijų (šv. Juozapo darbininko, Kristaus karaliaus, Marijos Taikos karalienės bei šv. Kazimiero) išėjusios kolonos–valtys traukė klaipėdiečių dėmesį. Žmonės išeidavo į gatves pamojuoti, pasisveikinti su žygeiviais ar šiaip pasidairyti į tūkstančius keliaujančių, giedančių jaunuolių. Dvi valandas miesto gatvėmis žygiavusių dalyvių valtys susijungė į vieną ir pasiekė Klaipėdos vasaros estradą, kur drauge su Lietuvos vyskupais bei apaštaliniu nuncijumi Peteriu Stephanu Zurbriggenu šventė jaunimo dienų uždarymo mišias. Garbės viešnia – šv. Teresėlė. Liepos 1-oji buvo paskutinė jos apsilankymo Lietuvoje diena. Iš Klaipėdos relikvijos palydėtos į Latviją.


Šeštadienį Lietuvos jaunimo dienų dalyviams buvo pasiūlyti 32 teminiai užsiėmimai, kuriuos parengė įvairių kongregacijų vienuoliai, režisierius G. Padegimas, Lietuvos žydų centro bendruomenė, Daniel di Silva iš JAV grupės „Crispin“, kun. A. Narbekovas ir dar daug kitų. Tuo pačiu metu uostamiesčio centre vyko jaunimo festivalis, kuriame dalyvavo vaikų ir jaunimo cirkas „Monelli“, prancūzų evangelizacijos mokykla „Jeunesse Lumiere“, šokių grupė „Extreem“ iš Latvijos ir kiti.

Ne mažiau įspūdingas pliaupiant lietui buvo ir vakaro koncertas su krikščioniškos muzikos grupėmis iš Lietuvos („Sounds in G“, „Quest“), Slovakijos („River of life), JAV („Crispin“), Latvijos („Extreem“).

Likus dviem dienoms iki renginio, į Klaipėdą susirinko apie 300 savanorių. Paskirstyti į keturias grupes (liturginė, maitinimo, registacijos-informacijos, nakvynės, mobilioji) jaunuoliai ruošėsi priimti tūkstančius dalyvių. Pasiruošimo darbai – įvairūs: plauti agurkus, puošti sceną, skaičiuoti eisenos maršruto laiką ar dalinti informacines skrajutes.

Pasak organizatorių, šiais metais šventė rengta su didesne patirtimi, dalyviams pasiūlyta naujovių (pvz., nuolatinė adoracija, prasidėjusi penktadienio vakare ir trukusi iki sekmadienio pietų. Jos metu buvo meldžiamasi už įvairias jaunimo intencijas – jaunus žmones su negale, misionierius, sergančius, skurstančius, priklausomus nuo narkotikų ar alkoholio ir pan.). Nemažas išbandymas Lietuvos jaunimo dienų organizatoriams buvo tai, jog pirmąkart renginio istorijoje atidarymas, maitinimas bei eisenos startas vyko tuo pačiu metu keturiose skirtingose vietose.

Taip pat nauja – pasiruošimo programa. Ji truko 9 mėnesius, Lietuvos parapijų jaunimo grupėms buvo siūloma susipažinti su artėjančios šventės globėja šv. Teresėle, kitais šventaisiais, renginio simboliais, mokytis giesmių ar jaunimo dienų himno „Būk drąsus, nebijok“(muz. Ingridos Ručinskienės, ž. Jolantos Voronenkovienės).

Likus 5 dienoms iki Lietuvos jaunimo dienų iš Šiaulių išmynė pusšimtis dviratininkų, lydėdami jaunimo dienų kryžių. Jis Kryžių kalne praleido 3 metus – 2004 m. jaunimo dienos vyko būtent ten.


Sekmadienį šv. Jono broliai drauge su jaunimo grupe iškeliavo į piligrimystę Žemaičių Kalvarijon. Dar 5 dienas apie 30 žmonių gyvens džiaugsmu bei Lietuvos jaunimo dienose gautomis malonėmis. 

LJD atstovė spaudai
 Asta Medvedskytė

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt