Asyžiuje vyko Pasauliečių pranciškonų ordino XIV Generalinė kapitula
 
 2014 m. lapkričio 1–9 dienomis Asyžiuje vyko Pasauliečių pranciškonų ordino XIV Generalinė kapitula (VI Generalinė rinkimų kapitula). Tarp 170 delegatų kapituloje dalyvavo 70 oficialiai patvirtintų nacionalinių brolijų ir 46 besikuriančių nacionalinių brolijų atstovai. Lietuvai Generalinėje kapituloje atstovavo Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino nacionalinė ministrė Virginija Mickutė OFS. Pirmą kartą į Pasauliečių pranciškonų ordino Generalinę kapitulą kaip stebėtojai buvo pakviesti anglikonų bendruomenės Trečiojo šv. Pranciškaus Ordino (TSSF), jungiančio apie 3200 narių, atstovai: generalinis ministras Kenas Norianas ir koordinatorė Europoje Averil Swanton.

„Pastaraisiais metais kai kuriose šalyse pastebimas nuolatinis OFS narių mažėjimas, taip pat faktas, jog Ordinas sensta narių amžiumi, – pasakoja Virginija Mickutė OFS. – Ši problema ypač aktuali Šiaurės, Centrinėje ir Pietų Europoje, kai kuriose Lotynų Amerikos šalyse bei Šiaurės Amerikoje. Tuo tarpu Rytų Europoje priešingai Pasauliečių pranciškonų ordinas bei Pranciškoniškasis jaunimas sparčiai vystosi ir auga. Ir aš labai viliuosi, kad Lietuvą galime priskirti prie šių optimistiškesnių prognozių“. Kaip teigia Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino nacionalinė ministrė, nenuostabu, kad su didžiausia jėga ir įkarščiu Ordinas auga tose Afrikos ar Pietryčių Azijos šalyse, kur krikščionys sudaro mažumą, o dažnai net ir yra persekiojami, tuo tarpu vadinamųjų „išsivysčiusių“ valstybių miestuose bažnyčios tuštėja, o prekybos centrai lūžta nuo žmonių. „Tai Pasauliečių pranciškonų ordinui tampa iššūkiu būti pasauliui vilties ženklu ir Kristaus šviesa“, – sako Virginija Mickutė OFS.

Pasauliečių pranciškonų ordino Generalinės kapitulos Rinkimų sesijai pirmininkavo Trečiojo reguliariojo ordino (TOR) generalinis ministras Nicholas Polichnowskis. Generalinės kapitulos metu buvo išrinktas naujas Ordino generalinis ministras ir Tarptautinės Pasauliečių pranciškonų ordino tarybos (CIOFS) Prezidiumas, kurie vadovaus Ordinui ateinančius šešerius metus (2014-2020 m.). Tiboras Kauserisw (Vengrija) tapo ketvirtuoju Pasauliečių pranciškonų ordino generaliniu ministru. Prieš tai šias pareigas ėjo trys moterys: Manuela Mattioli (Venesuela), Emanuela de Nunzio (Italija) ir Encarnacion del Pozo (Ispanija). Generaline viceministre buvo išrinkta Maria Consuelo Chelito de Núñez (Venesuela). Koordinuoti skirtingiems pasaulio regionams buvo išrinkti dar septyni CIOFS Prezidiumo nariai: Ana Fruk (Kroatija), Anna Maria Raffo Laos (Peru), Attilio Galimberti (Italija), Michel Janian (Libanas), Diana Silvia Noemi (Argentina), Jenny Harrington (Pietų Afrikos Respublika), Augustine Young Hak Yoon (Korėja). Tarptautine pranciškoniškojo jaunimo koordinatore išrinkta Andrea Odak (Bosnija ir Hercogovina).

Generalinė kapitula nusprendė, kad artimiausius šešerius metus pagrindinės Pasauliečių pranciškonų ordino ir Tarptautinės tarybos kryptys bus komunikacija, ugdymas, aktyvi veikla pasaulyje, pašaukimų pastoracija, pranciškoniškasis jaunimas, besikuriančių brolijų stiprinimas ir šeima.
Pasauliečių pranciškonų ordinas (OFS), kitaip žinomas kaip Trečiasis šv. Pranciškaus ordinas, gyvuoja jau aštuonis šimtus metų. OFS nariai yra broliai ir seserys, kurie likdami pasauliečiais ir laikydamiesi Bažnyčios patvirtintos Regulos, įžadais įsipareigoja gyventi Evangelija pagal šv. Pranciškaus Asyžiečio pavyzdį. Naujoji 1978 metais popiežiaus Pauliaus VI patvirtinta Regula tokį gyvenimo būdą apibūdina kaip įsipareigojimą „eiti iš Evangelijos į gyvenimą ir iš gyvenimo į Evangeliją“.
Šiuo metu Pasauliečių pranciškonų ordinas veikia 116 pasaulio šalių ir skaičiuoja apie 360 tūkstančių narių. Ordinas aktyviai vykdo projektus Afrikoje, Kinijoje, Haityje bendradarbiauja su prie Jungtinių tautų veikiančia organizacija „Franciscans International“.
Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordinas šiandien skaičiuoja apie 350 narių, susideda iš 6 regionų ir 34 vietinių brolijų.

www.ofs.lt  
 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt