Gruodžio 9–10 d. Vilniuje ir Kaune su viešomis paskaitomis lankosi Oksfordo universiteto profesorius Alisteris E. McGrathas, teologijos istorikas, populiarių knygų apie mokslą ir religiją, teologiją bei C. S. Lewisą autorius
 
 

 

V I E Š Ų   R E N G I N I Ų   T V A R K A R A Š T I S

Svečias Lietuvoje lankosi VDU Katalikų teologijos fakulteto kvietimu. Renginuose bus galima įsigyti naująją svečio knygą Mokslas ir religija. Naujasis įvadas lietuvių kalba.



2013 m. gruodžio 9 d. (pirmadienis) 10 val.
Lietuvos Respublikos Seimas, III rūmai, Konferencijų salė (Gedimino pr. 53, Vilnius)

Konferencija
MOKSLO IR KRIKŠČIONIŠKOJO TIKĖJIMO SĄSAJOS

Konferencijos rengėjai: Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, VDU Katalikų teologijos fakultetas, koordinatorius Seimo narys prof. Arimantas Dumčius.

Būtina išankstinė registracija el. paštu aupoci@lrs.lt , leidimui į Seimo rūmus turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Plačiau apie registraciją, renginį ir programą >>


2013 m. gruodžio 9 d. 18 val.
Vilniaus Bernardinų bažnyčia, Šv. Mykolo koplyčia 

Vieša paskaita
C. S. LEWIS (1898–1963) – PRANAŠAS MŪSŲ LAIKAMS

Renginio plakatas >>



2013 m. gruodžio 10 d. (antradienis) 10 val.
Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas)

Vieša paskaita
MOKSLAS IR RELIGIJA. DIDIEJI KLAUSIMAI
(VDU atkūrimo 25-mečiui skirto renginių ciklo dalis)

Renginio plakatas >>

Alisteris E. McGrathas gimė Belfaste, airių anglikonų šeimoje, 1953 m. sausio 23 d. Jaunystėje buvo ateistas, studijuodamas mokelulinę biologiją atsivertė ir tapo vienu žymiausių šių laikų teologu. Oksfordo universiteto profesorius, teologijos istorikas, populiarių knygų apie mokslą ir religiją, teologiją bei C. S. Lewisą autorius, krikščionybės apologetas. Lietuviškai išleistos knygos „Dawkinso iliuzija? Ateistinis fundamentalizmas ir dieviškumo neigimas“ (2012 m.) ir „Mokslas ir religija. Naujasis įvadas“ (2013 m.).

Alister E. McGrath

Mokslas ir religija. Naujasis įvadas

Kaunas, „Vox altera“, 2013.

Mokslo ir religijos sąlytis šiuo metu yra viena patraukliausių tyrinėjimo sričių. Didėjantį susidomėjimą šia sritimi liudija užsienyje kilusi įspūdinga knygų ir televizijos dokumentinių filmų apie Dievą ir fiziką, dvasingumą ir mokslą, didžiąsias žmogaus prigimties paslaptis ir galutinę paskirtį banga.

Vienas geriausių pasaulyje šios srities žinovų labai aiškiai ir prieinamai supažindina su pagrindiniais mokslo ir religijos sąveikos klausimais. Aprėpiant platų probleminį lauką, nagrinėjami abiejų šių sričių santykio istoriniai, teologiniai, filosofiniai ir moksliniai aspektai. Pagrindinis dėmesys skiriamas krikščionybės ir gamtos mokslų dialogui, padariusiam didelį poveikį Vakarų kultūros formavimuisi. Glaustai pristatomos ir problemos, susijusios su keturiomis kitomis pasaulio religijomis. Knyga sumanyta taip, kad būtų prieinama skaitytojui, neturinčiam išankstinių žinių mokslo ar religijos srityje.

Autorius Oksfordo universitete studijavo chemiją ir įgijo daktaro laipsnį molekulinės biologijos srityje. Gilindamasis į biologinių membranų biofizines savybes, sykiu pradėjo studijuoti krikščioniškąją teologiją. Vėliau giliau įsitraukė į mokslo ir religijos santykio sritį, tyrinėjo istorinę teologiją, tapo teologijos profesoriumi. Ilgai darbavosi Oksfordo universitete. Šiuo metu vadovauja Karaliaus koledžo Teologijos, religijos ir kultūros centrui.

Alister McGrath, Joanna Collicut McGrath

Dawkinso iliuzija?

Kaunas, „Vox altera“, 2013.

Didžiumą knygelės „Dawkinso iliuzija?“ teksto parašė Alisteris McGrathas, Oxfordo universiteto istorinės teologijos profesorius ir Harriso Manchesterio koledžo vyresnysis mokslo darbuotojas. Autorius labiausiai domisi krikščioniškosios minties istorija, didžiausia dėmesį skirdamas santykiui tarp gamtos mokslų ir krikščionių tikėjimo. Anksčiau ateistas, tačiau, užuot tenkinęsis savo ateistinių bičiulių peršamais stereotipais, pakeitė įsitikinimus pradėjęs studijuoti mokslo filosofiją ir gilintis į tai, kas ir tikrųjų yra krikščionybė. Oxfordo universitete baigęs chemijos studijas, darbavosi molekulinės biofizikos srityje, išplėtojo naujų metodų biologinėms membranoms tirti. Paskui ėmė studijuoti krikščionybės teologiją. Produktyvus autorius, viena iš jo nesenų publikacijų: „Dawkinso Dievas: genai, memai ir gyvenimo prasmė“ (Dawkins‘ God: Genes, Memes and the Meaning of Life. Blackwells 2004).

Joanna Collicutt McGrath Oxfordo universitete studijavo eksperimentinę psichologią, vėliau kelis metus specializavosi klinikinės neuropsichologijos srityje, po to ėmėsi krikščioniškosios teologijos studijų, specializuodamasi Biblijos tyrimų srityje. Dėsto religijos psichologiją Londono universiteto Heythropo koledže. Šioje knygelėje parašė tekstus, kuriuose aptariamos Biblijos studijos ir religijos santykis su psichologija bei neuromokslais. Kartu su Jeremy Duffu išleido knygą „Sutikti Jėzų: žmogaus atsakas į Dievo ilgesį“ (Meeting Jesus: Human Responses to a Yearning God. SPCK 2006).

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt