Palaimintojo arkivyskupo Jurgio MATULAIČIO (1871 04 13 – 1927 01 27, pal. 1987 06 28) kanonizacijos procesas
 
 

Šiemet birželio 28 d. sukaks 20 metų nuo palaimintojo arkiv. Jurgio Matulaičio beatifikacijos – paskelbimo palaimintuoju. Beatifikacijos procesas, pradėtas 1953 m., truko daugiau nei trisdešimt metų ir buvo sėkmingai baigtas 1987 m., Šventajam Tėvui patvirtinus arkivyskupo Jurgio užtarimu patirtą stebuklą. Ši beatifikacija buvo didžiulė Dievo dovana Lietuvai minint 600 metų Krikšto jubiliejų. Tačiau tai tik pirmasis žingsnis kanonizacijos – šventumo garbės link. Nėra abejonės, kad arkivyskupas Jurgis vertas šios garbės ir vieną dieną tikrai jos susilauks. Tą byloja jau vien padėkos už patirtas per jo užtarimą malones, kurių nuo 1953 m. iki 1987 m. „Beatifikacijos proceso žiniose“ buvo paskelbta bemaž 1000. Kad Bažnyčia paskelbtų jį šventuoju, reikia ir žmogiškų pastangų. Šie jubiliejiniai metai, kai minėjome pal. Jurgio mirties 80-ąsias metines, ypač svarbūs siekiant pagyvinti kanonizacijos procesą.

2007 m. vasario 7–9 d. Marijonų vienuolijos generaliniuose namuose Romoje vyko Marijonų vienuolijos generalinio postulatoriaus ir jo pagalbininkų – vicepostulatorių susitikimas. Lietuvai jame atstovavo vicepostulatorius kun. Vytautas Brilius MIC bei – pirmą kartą istorijoje – Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo vargdienių seserų vienuolijos vyr. vadovės s. Ignės Marijošiūtės (kurią generalinis postulatorius kun. Wojciechas Skora vicepostulatore paskyrė 2006 m. gruodžio 13 d. dekretu) atstovė.

Generalinio postulatoriaus užduotis – rūpintis visų iškilių Marijonų vienuolijos sūnų šventumo pripažinimu Bažnyčioje. Tačiau šiame posėdyje ypač daug dėmesio buvo skirta būtent palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio kanonizacijos proceso klausimams.

Susitikimo metu vicepostulatoriai dalijosi patirtimi apie pal. Jurgio Matulaičio ir kitų Marijonų palaimintųjų bei Dievo tarnų šventumo garso sklaidą, numatė bendras užduotis ateičiai bei aptarė konkretaus jų įgyvendinimo kiekviename krašte ypatumus.

Posėdžio pabaigoje generalinis postulatorius suformulavo keletą nurodymų ir išvadų, tarp kurių ypač svarbus šis: skirti kuo daugiau dėmesio liudijimų apie malones, patirtas per palaimintojo Jurgio užtarimą, rinkimui ir platinimui.

Esame tikri, kad ir mūsų tėvynėje daugybė žmonių šaukėsi ir šaukiasi palaimintojo Jurgio užtarimo ir patiria malonių. Prisidėdami prie generalinio postulatoriaus raginimo, abu vicepostulatoriai Lietuvoje – ses. Ignė ir kun. Vytautas – nuoširdžiai prašo pranešti apie patirtą malonę Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo vargdienių seserims (Šv. Kryžiaus namai, Daukanto a. 1, LT–01122, Vilnius, tel. 8-5-260 9347) arba tėvams marijonams (Laisvės al. 101a, LT–44291, Kaunas, tel. 8-37-229965). Liudijimai apie patirtas malones ir padėkos už jas yra svarbūs kanonizacijos bylai, nes jie ženklina ir išreiškia visų mūsų meilę palaimintajam ir mūsų pasitikėjimą jo užtarimu. Maža to, tik melsdamiesi ir tikėdami galime sulaukti ir oficialiai patvirtinto stebuklo, kurio reikia, kad palaimintasis Jurgis būtų paskelbtas šventuoju. Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurie atsiliepsite.

Ses. Ignė Marijošiūtė MVS
Kun. Vytautas Brilius MIC

„Bažnyčios žinios“
katalikai.lt

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt