Pirmąjį advento sekmadienį Birštono sakraliniame muziejuje atidaryta XII katalikų dailininkų religinio meno paroda „Gloria Deo 2012“
 
 

Gražų ir žiemišką pirmą gruodžio, taip pat ir pirmąjį Advento sekmadienį, Birštono sakraliniame muziejuje buvo atidaryta paroda „Gloria Deo“. Į pristatymą atvyko dailininkai su šeimomis, draugais, muziejaus bičiuliai, kurorto svečiai. Buvo jauku ir šilta nuo mielų veidų.

„Gloria Deo“ parodos atgaivinimo idėjos autorė yra menotyros mokslų daktarė Laimutė Šinkūnaitė. Nuo 1994 m. vėl pradėta organizuoti religinio meno paroda „Gloria Deo“. Ši iniciatyva atgaivino ne tik gražią bažnytinio meno praeitį, bet parodo gyvą religinio meno santykį su šių dienų gyvenimu, meno reikšmę Bažnyčiai ir tuo pačiu Bažnyčios įtaką bei reikšmę menui ir jį puoselėjantiems, bei kuriantiems. Dėl ligos menotyros mokslų daktarė Laimutė Šinkūnaitė nedalyvavo, bet perdavė visiems kuo nuoširdžiausius linkėjimus.

Šiemet ši paroda suorganizuota dvyliktą kartą Lietuvoje, o Birštone- šeštą. Birštono sakralinis muziejus parodą „Gloria Deo“ kuruoja nuo 2002 m.. Simboliškai kas antri metai organizuojama paroda lankytojams duris atveria pirmą Advento sekmadienį. Nebuvo išimtis ir šie metai. Iškilmingai parodos atidaryme pirmą žodį tarė ir paskelbė parodą atidaryta, Birštono šv. Antano Paduviečio parapijos klebonas mons. Jonas Dalinevičius. Dailininkams monsinjoras palinkėjo kūrybinių aukštumų, padėkojo už dalyvavimą šioje Dievą šlovinančioje parodoje. Gausiai susirinkusiems parodos svečiams palinkėjo ramaus, bei džiaugsmingo Kristaus Gimimo – Šv. Kalėdų laukimo.

Daug džiaugsmo teikė susirinkusių į parodos atidarymą dailininkų skaičius. Jų sulaukėme su šeimų nariais, bičiuliais. Ačiū birštoniečiams, miesto svečiams, kurie paskyrė savo sekmadienio popietės laiką ir atėjo į parodos „Gloria Deo 2012“ pristatymą. Išeidami visi dėkojo už parodą. Visus džiugiam Advento susikaupimui nuteikė skambėję Prienų Žiburio gimnazijos gimnazistų, vadovė mokytoja Roma Ruočkienė, giesmės. Labai esame jiems dėkingi už gražiai skambėjusias giesmes ir klarneto garsus. Linkime jiems ir vadovei kuo geriausios kloties.

Parodos pristatymo pradžioje keletu sakinių buvo pristatyta šių metų paroda. Joje dalyvauja 46 dailininkai, iš kurių trys birštoniečiai: Remigijus Janušaitis, Audronė Mickutė ir Rimantė Butkuvė. Parodoje eksponuojama 97 darbai. Tarp jų skulptūros, grafikos, tapybos, akvarelės, tekstilės, pastelės, piešinių, keramikos, fotografijos darbai. Didelio dėmesio parodoje sulaukia- ikonos. Esame dėkingi Lietuvos Dailininkų Sąjungos Kauno ir Vilniaus skyriams, kurie laikinai priglaudė dailininkų darbus. Didelis ačiū parodos ekspozicijos autorei dailininkei Audronei Mickutei. Degant pirmai Advento vainiko žvakei, išsamią kūrinių analizę pateikė ilgametė parodos „Gloria Deo“ kuratorė, Birštono sakralinio muziejaus vadovė, Roma Zajančkauskienė.

Visus į parodos pristatymą atvykusius dailininkus sakralinis muziejus pasveikino, įteikdamas po vaško žvakę ir linkėdamas toliau degti kūryba. Šie menininkai- tai žmonės, kurių kūryboje pulsuoja amžinų vertybių šviesa. Šiuose darbuose vertybė- tikėjimas. Paroda „Gloria Deo“- tai galimybė visuomenei susipažinti su religiniu menu, jo kūrėjais.

Parodos dalyviai, svečiai dar ilgai nesiskirstė- bendravo prie kavos, arbatos puodelio, kalbėjo apie savo kūrybą, planus.
Matydami dailininkų šypsenas, gerą nuotaiką veiduose likome patenkinti ir mes – XII katalikų dailininkų religinio meno „Gloria Deo 2012“ parodos organizatoriai. Lauksime visų apsilankant Birštono sakraliniame muziejuje. Paroda veiks iki 2013 m. kovo mėn. 5 d.

Birštono sakralinis muziejus dirba: antradieniais–penktadieniais nuo 10.00 val. iki 17.00 val., šeštadieniais nuo 11.00 val. iki 17.00 val., sekmadieniais nuo 11.00 val. iki 16.00 val..

Maloniai kviečiame aplankyti parodą „Gloria Deo 2012“.

Daiva Valatkienė
Birštono sakralinio muziejaus muziejininkė

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt