Žymiausiame grigališkojo choralo festivalyje Belgijoje skambėjo lietuvių balsai
 
 Žymiausiu pasaulyje laikomame tarptautiniame X-jame grigališkojo choralo festivalyje Belgijos mieste Watou dalyvavo Romualdo Gražinio vadovaujamos Vilniaus universiteto grigališkojo giedojimo mokyklos „Schola Cantorum Vilnensis“ vyrų ansamblis.

Giedotojų mokykla subrandinta Vilniaus universiteto Kražiuose vykdomo Bažnyčios tradicijos ir grigališkojo choralo vasaros akademijoje „Ad Fontes“ metu, šiais metais VU Rektoriaus Benedikto Juodkos oficialiu kvietimu Universitete pakviesta gaivinti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės grigalinio giedojimo tradiciją, paremtą šv. Jonų bažnyčioje 1513 metais įkurtos pirmosios Vilniuje ir Lietuvoje Schola cantorum giedojimo mokyklos pagrindu.

Šiuometinis jau X-asis gegužės 20 - 24 d. vykęs festivalis Watou mieste sukvietė geriausius pasaulyje grigališkojo choralo giesmininkus iš 15 šalių: Austrijos, Belgijos, Estijos, Italijos, Japonijos, Korėjos, JAV, Lietuvos, Norvegijos, Olandijos, Prancūzijos, Vengrijos, Vokietijos, bei Venesuelos. Festivalyje dalyvavo tokie kolektyvai kaip garsusis Londono Westminsterio katedros berniukų choras. Festivalio metu buvo giedamos liturginės valandos, vyko kolektyvų koncertiniai pasirodymai, pasaulinio lygio grigališkojo choralo profesoriai vedė giedojimo meistriškumo kursus, skaitė paskaitas.

„Schola Cantorum Vilnensis“ vadovo R. Gražinio teigimu, tai, kad lietuvaičiai buvo pakviesti dalyvauti tarptautiniame festivalyje Watou, yra ženklas, jog atgimstanti grigališkojo choralo kultūra Lietuvoje jau pradeda siekti pasaulinį lygį. „Šis tarptautinis festivalis pasaulyje pripažįstamas ir labai vertinamas dėl savo aukštų kokybės kriterijų, keliamų visiems kviečiamiems dalyviams. Ta kokybė festivalio pasirodymų metu suskamba skirtingais ir labai savitais tembrais, tempais bei choralo giedojimo būdais. Manau, kad Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčios giedotojų dalyvavimas šiame festivalyje yra tikrai didelis laimėjimas ne tik Lietuvos grigališkojo choralo kultūrai, bet ir Vilniui, kaip Europos kultūros sostinei. Juk grigališkasis choralas – vienas ilgaamžiškiausių ir gražiausių krikščioniškosios Europos kultūros perlų“, - sakė R. Gražinis.

Šiame festivalyje Graco (Austrija) muzikos universiteto grigališkojo choralo ansambliui ir olandų vyrų ansambliui „Hartkeriana“ dirigavo ir jauna dirigentė lietuvaitė Adrija Vilma Čepaitė. Anot jos, šiuometinio Watou festivalio dalyviai parodė itin aukštą meistriškumo lygį. „Šios nuostabaus grožio sakralinės muzikos atlikimas pareikalauja aukštos vokalinės ir techninės meistrystės lygio, o taip pat ir gilaus senovinės muzikinės rašto formos - semiologijos - pažinimo. Itin džiugiau, kad tarp gerai pasirodžiusių dalyvių priskiriama ir vilniečių Schola. Festivalyje dalyvavę dirigentai pažymėjo unikalų „Schola Cantorum Vilnensis“ skambesį, paremtą išsamiu teologinio teksto pažinimu, Sholos garso kokybe ir Romualdo Gražinio muzikalia interpretacija. Iš tikrųjų malonu matyti, kad per Kražiuose rengiamą projektą „Ad Fontes“ ir Vilniaus universitetą grigališkasis choralas sugrįžta į Lietuvos katalikų liturginę praktiką bei kultūrinį gyvenimą“, - sakė A. Čepaitė.

Watou festivalyje kolegų susidomėjimo sulaukusi, tik trejus metus gyvuojanti „Schola Cantorum Vilnensis“ šiemet išleidžia unikalią kompaktinę plokštelę – restauruotus XVII-XVIII amžiuje Lietuvoje giedotus Švč. Mergelės Marijos Gimimo iškilmės mišparus, arba Vakarinę liturginę maldą.

Daugiau informacijos:
Mindaugas Kubilius
Schola Cantorum Vilnensis
Tel. 867156825
El. p. mindaugas.kubilius@gmail.com  
 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt