Kas sieja pirma pasaulio influencere pavadintą moterį, nežinomą vienuolį ir pranciškonus
 
 

Kas sieja pirma pasaulio influencere pavadintą moterį, pirmuosius pranciškonus ir paslaptingą nežinomo autoriaus knygą, kuri prasideda primygtiniu prašymu net neimti jos į rankas neturint rimtų intencijų žengti dvasinio gyvenimo keliu? Atsakymo jau šį ketvirtadienį bus galima pradėti ieškoti drauge su vyskupu Dariumi Trijoniu, broliais pranciškonais kun. Juliumi Sasnausku ir kun. Andriumi Nenėnu, kunigu Ričardu Doveika ir Moze Mitkevičiumi bei Palendrių vienuolyno prioru kun. Kazimieru Milaševičiumi OSB, kurie Knygų mugėje pristatys svarbiausias „Katalikų pasaulio leidinių“ naujienas.

Į lietuvių kalbą išverstoje knygoje „Ave Maria. Marijos slėpinys Šventojo Tėvo akimis“ Marija vadindama „visa gražia“ (tota pulchra), tačiau jos jaunumas nesusijęs su amžiumi, o grožis – ne išorė. “Marija, kaip liudija Evangelija, niekuo ypatingu neišsiskyrė, buvo iš paprastos šeimos, kukliai gyveno Nazarete, beveik nežinomame miestelyje. Nebuvo įžymybė: kai ją aplankė angelas, nesužinojo niekas, tądien ten nebuvo nė vieno reporterio. Tačiau Madonos gyvenimas nebuvo ramus, Evangelija byloja, kad ji sumišo, o angelui pasitraukus rūpesčių ir nerimo tik padaugėjo“, - rašoma į lietuvių kalbą išverstoje knygoje, išskleidžiant, kodėl malonės pilnosios gyvenimas – ne be kančios, bet gražus.

Kita „Katalikų pasaulio leidinių“ naujiena - knyga „Nežinojimo debesis“ vadinama pačiu naudingiausiu ir praktiškiausiu kada nors parašytu vadovu ieškantiems dvasinės vienybės su Dievu. Ir nors spėjama, kad „Nežinojimo debesį“ XIV a. parašė kontempliatyvus vienuolis, mokytojo laiškų mokiniui forma parašytas lakoniškas kūrinys stebėtinai aktualus šiandien. Ketvirtadienį, 17 val. Knygų mugėje „Nežinojimo debesį“ pristatys kun. R. Doveika, Palendrių vienuolyno prioras kun. K. Milaševičius OSB, pokalbį ves žurnalistas Ridas Jasiulionis.

Langu į pirmųjų brolių pranciškonų misijas pavadinta bendromis „Katalikų pasaulio leidinių“ ir Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincijos pastangomis išleista „Brolio Jordano kronika“ – galimybė geriau pažinti daugelio mylimą šventąjį ir pirmųjų šv. Pranciškaus brolių gyvenimą.

Pranciškoniškieji šaltiniai įprastai skirstomi į tris kategorijas. Pirmosios dvi – šv. Pranciškaus ir šv. Klaros raštai ir jų biografijos, trečioji – kronikos ir įvairūs liudijimai. Brolio Jordano kronika – pirmoji lietuviškai pasirodanti trečiajai, kronikų, grupei priskiriama pranciškoniškųjų šaltinių serijos knyga.

Pasak leidėjų, žanro požiūriu šią kroniką tiktų vadinti ir prisiminimais. Paprašytas papasakoti, ką prisimenąs apie Mažesniųjų brolių ordino misijas, senyvas brolis Jordanas iš Džano 1262 m. Halberštate, Vokietijoje vykusioje ordino kapituloje pasakojimą pradeda nuo to, kaip, „pasilikę kapitulos vietoje, aš pasakoju, o brolis Balduinas užrašinėja“.

Kronika apima laiką nuo Pranciškaus atsivertimo (apie 1207) iki Bonaventūros išrinkimo generaliniu ministru (1262) ir pateikia daug istorinių faktų, brolių gyvenimo bei apaštalavimo detalių. Nepaisant tam tikrų netikslumų, Brolio Jordano kronika laikoma vienu iš patikimesnių šaltinių, nestokoja šiuolaikinių tyrėjų dėmesio, ja remiasi chronologijų rengėjai.

Šeštadienį 18 val. „Brolio Jordano kronikos“ sutiktuves ves Monika Midverytė, dalyvaus vertėjų grupės vadovė dr. Ona Daukšienė, broliai pranciškonai kun. A. Nenėnas ir kun. J. Sasnauskas.

Vasario 21-24 dienomis knygos mylėtojus į sostinę sukviesianti Vilniaus knygų mugė „Po dvidešimties metų“, tradiciškai, vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Tarp parodoje dalyvaujančių leidyklų ir kultūros institucijų bus galima rasti katalikiškų leidyklų bei leidinių, katalikiškos tematikos pristatymų ir diskusijų temas, jų laiką bei vietas galima rasti čia: www.vilnensis.lt/katalikiski-leidiniai-ir-susitikimai-vilniaus-knygu-mugeje-2019

Pagal leidyklos “Katalikų pasaulio leidiniai” informaciją parengė Ieva Urbonaitė-Vainienė

 
 
   

jubiliejus2025.katalikai.lt

Kauno Šv. Juozapo (Vilijampolės) parapija 
atsinaujino

Senųjų Trakų vienuolynas 
atsinaujino

Užsienio lietuvių sielovada 
atsinaujino

kaunoarkikatedra.lt 
atsinaujino

sventumolink.lt

kaisiadoriuvyskupija.lt 
atsinaujino

PAVELDAS.katalikai.lt 
Lietuvos krikščioniškasis paveldas

MALDYNAS.katalikai.lt

jaunimodienos.lt 
PJD2023

Virtualus „LKB kronikos“ kelias

jonopauliausparapija.lt 
atsinaujino Kauno Šv. Jono Pauliaus II parapijos www

krekenavosbazilika.lt 
atsinaujino

tikejimasirsviesa.lt 
„Tikėjimo ir šviesos“ bendruomenė atnaujino www

žuvelė.lt 
Ruklos parapijos evangelizacinis projektas

teofilius.lt 
atsinaujino

kronikosfondas.lt 
atsinaujino

sinodas.katalikai.lt 
Sinodinis kelias Lietuvoje

Šv. Juozapo metai

misijos.katalikai.lt

vievioparapija.lt

www.teofiliauskelias.lt

trakubazilika.lt 
atsinaujino

ausrosvartai.lt 
atsinaujino

www.kelione.org 
Ekumeninė sielovados bendruomenė „Kelionė“

Lietuvos Caritas 
atsinaujino

Kauno arkivyskupijos Caritas 
atsinaujino

bernardinai.lt 
atsinaujino

vilniauskalvarijos.lt 
atsinaujino

elektrenuparapija.lt 
atsinaujino

LK.katalikai.lt 
papildyta

KATEKIZMAS.LT 
atnaujinta ir papildyta

krikscioniskifilmai.lt

Bažnytinio paveldo muziejus Vilniuje 
atsinaujino

kapucinai.net 
atsinaujino

Paminklai negimusiems kūdikiams

katalikuleidiniai.lt 
atsinaujino

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugija

 
     
© 1998-2002, 2003-2005, 2006-2020 Katalikų interneto tarnyba, info@kit.lt